Jak wybrać dobry zawór kątowy?

Regulacyjne zawory kątowe pełnią w instalacji wodnej ważną rolę przy ograniczaniu ciśnienia przepływu i odcinaniu dopływu wody w razie awarii lub prac serwisowych. Ich jakość i trwałość ma bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo użytkowania całego systemu. Na pierwszy rzut oka dwa zawory wyglądają podobnie, jednak różnice mogą być znaczące…

Zawory kątowe są niezbędnym elementem każdej instalacji wodnej. Najwięcej korzyści z użytkowania dostarczają zawory regulacyjne, które oprócz tradycyjnej funkcji odcinania wody w razie awarii urządzenia lub wodociągu, pozwalają także na wstępne ograniczenie ilości wypływającej wody. Dostępne na rynku zawory są zwykle wykonywane z mosiądzu, mogą jednak znacząco różnić się między sobą składem stopu, technologią wykonania czy wykończeniem powierzchni. Jakie ma to znaczenie w praktyce?

Kuty czy odlewany?

Zawory kątowe są obecnie produkowane w technologii odlewu lub formowane w prasie z kutego mosiądzu. Specjaliści z branży sanitarnej podkreślają, że druga z tych metod wytwarzania pozwala uzyskać produkt o znacznie lepszych właściwościach mechanicznych. Na przykład zawory marki SCHELL są formowane w wysokiej temperaturze w ramach jednej operacji kucia, co nadaje im dużą odporność na uszkodzenia.

Technologia ta pozwala uzyskać korpus o bardzo dobrych parametrach, gdyż w procesie formowania w prasie zostają zachowane wszystkie właściwości używanego przez nas wysokiej jakości kutego mosiądzu, jak odporność na pękanie pod wpływem ciśnienia, korozja czy w końcu neutralność chemiczna w kontakcie z wodą pitną. Produkt jest odprężony termicznie i nie występują w nim żadne naprężenia. W kolejnych operacjach usuwamy tylko nadmiar materiału, a następnie zawory są polerowane, co sprawia że ich powierzchnia staje się jednolicie gładka, bez widocznych nierówności. Cały proces jest automatyczny i przebiega tak samo w przypadku każdego egzemplarza – mówi Sławomir Chajec z firmy SCHELL Polska.

Tak uformowane korpusy zaworów są poddawane galwanizacji, w wyniku której uzyskują lśniącą, chromowaną powierzchnię, która jest gładka i dzięki temu łatwa w czyszczeniu. Kolejnym etapem jest montaż elementów mechanizmu.

 

Obudowy zaworów są formowane
z rozgrzanych mosiężnych prętów
Fot. SCHELL

Jakość tkwi w technice

Zawór kątowy to element pracujący w ciągłym kontakcie z wodą, dlatego o jego trwałości w dużej mierze stanowi nie tylko materiał, z jakiego został wykonany, lecz również sposób zabezpieczenia mechanizmu i szczelność obudowy. W zaworach SCHELL zastosowano innowacyjną konstrukcję, w której wrzeciono zostało umieszczone w oddzielnej komorze smarnej, dzięki czemu nie ma kontaktu z wodą i zawartymi w niej zanieczyszczeniami. Dzięki temu nie ulega ono zatarciu, a zawór jest praktycznie bezawaryjny. W odróżnieniu od tradycyjnych mechanizmów nie ma problemów z regulacją pokrętła nawet po bardzo długim czasie użytkowania. Kolejną ważną kwestią jest sposób uszczelnienia zaworu – najlepszą obecnie technologią są tzw. uszczelki o-ring o przekroju kołowym. W zaworach SCHELL zastosowano podwójne uszczelnienie tego typu, by wyeliminować ryzyko przeciekania. Warto również zwrócić uwagę, że zawór kątowy można dopasować do rodzaju armatury czerpalnej, przed którą jest montowany. Na przykład wrażliwą elektronikę stosowaną w bateriach sterowanych na podczerwień można skutecznie chronić przed wpływem zanieczyszczeń z sieci wodociągowej, montując zawór kątowy z filtrem wyłapującym bardzo małe cząsteczki o wielkości 500 mikrometrów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*